Gerectificeerde tegels


Home  /  Kennisbank  /  Wat zijn gerectificeerde tegels

Wat zijn gerectificeerde tegels?

Bij de aankoop van tegels zie je vaak de term ‘gerectificeerd’ voorbij komen. Maar wat betekent deze term eigenlijk?

Gerectificeerde tegel

Een gerectificeerde tegel wordt na het bakken op maat gezaagd. Daardoor zijn de kanten en hoeken strak en is de tegel maatvast. Een gerectificeerde tegel noemt men daarom ook wel een gezaagde tegel. Gerectificeerde tegels zie je veel terug in moderne interieurs. 

Niet gerectificeerde tegel

Een niet gerectificeerde tegel is onbezaagd. Ook wel on-gerectificeerd genoemd. Na het bakken worden de kanten niet op maat gezaagd. Hierdoor heeft een niet gerectificeerde tegel ronde aflopende kanten. Dit zijn vaak de tegels met een meer klassieke uitstraling.

Gerectificeerde tegelsVOORDELEN GERECTIFICEERDE TEGELS

Het uiterlijk van een tegelvloer of -wand met gerectificeerde tegels is veel strakker en in veel gevallen, zeker in een moderne woning, veel mooier. Dankzij de rechte kanten en hoeken is een gerectificeerde tegel haaks en maatvast. De tegels kunnen veel dichter tegen elkaar gelegd worden. Daardoor kan gewerkt worden met een veel dunnere voeg, wat het eindresultaat ten goede komt. Vaak worden gerectificeerde tegels gevoegd met slechts een voeg van 2 mm of zelfs maar 1 mm. 

Nadelen gerectificeerde tegels

Bij het plaatsen van gerectificeerde tegels moet de vloer of wand strak en vlak zijn. Is dit niet het geval, dan valt dit meteen op met bijvoorbeeld een naar boven stekende hoek of duidelijk zichtbaar/voelbaar hoogteverschil tussen tegels. Wees er dus zeker van dat de vloer of wand vlak is, bijvoorbeeld door deze te egaliseren. 

Het leggen van gerectificeerde tegels vereist meer tijd, juist door de rechte en haakse aard van deze tegels. Het kan dus best uitbesteed worden aan een goede tegelzetter. Omdat het hele proces van tegel zetten bij gerectificeerde tegels veel arbeidsintensiever is, zal dit vaak ook duurder uitpakken.

Voordelen NIET gerectificeerde tegels

Een niet gerectificeerde tegel is minder strak dan een gerectificeerde tegel en dus meestal goedkoper te plaatsen. Ook is het vaak veel eenvoudiger om tegels die niet zijn gerectificeerd zelf te plaatsen.

Als de wanden of vloeren niet strak genoeg zijn is het mooier om te kiezen voor niet gerectificeerde tegels, zodat oneffenheden zoals hoogteverschillen minder opvallen of zelfs helemaal niet.

Wanneer je liever een robuuste of landelijke uitstraling nastreeft is het vaak mooier om te kiezen voor niet gerectificeerde tegels.

Nadelen NIET gerectificeerde tegels

Omdat niet-gerectificeerde tegels ronde aflopende kanten hebben, plaats je deze tegels minder dicht tegen elkaar aan. Daarom houd je bij on-gerectificeerde tegels vaak voegen aan van 3 mm tot 5 mm. Niet-gerectificeerde tegels zijn minder strak dan gerectificeerde tegels. Een niet-gerectificeerde tegelvloer of -wand zal dan ook minder strak overkomen.

gERECTIFICEERD KERAMISCH PARKET

 
Button