Verzending door heel Nederland
De laagste prijs garantie
Eenvoudig online bestellen

Home  /  Zellige tegels

Zellige tegels

Zellige tegels of ook wel Marokkaanse tegels zijn met recht design tegels te noemen. Er zijn maar weinig tegels die zo goed in verschillende interieur stijlen passen als zelliges. Ze staan prachtig in strakke, moderne interieuren, maar passen ook uitstekend in juist sobere, landelijke en/of brocante stijlen. Marokkaanse zellige tegels zijn verkrijgbaar in de min of meer 'standaard' kleuren zwart, wit, grijs en beige, maar ze komen ook in echte statement kleuren die tóch subtiel staan en het interieur helemaal afstylen. Denk dan bijvoorbeeld aan roze, rood, blauw en groentinten. 


Wat zijn zellige tegels?

Zellige tegels zijn ook wel bekend onder de naam Marokkaanse tegels. Je herkent de zelliges aan hun kleine, vierkant formaat. 
De meeste zellige tegels meten slechts 13,2 bij 13,2 centimeter, maar ook 10 bij 10 en juist grotere maten zijn beschikbaar. 
Zellige tegels zijn handvorm tegels. Dat wil zeggen dat ze met de hand gevormd worden van klei. Omdat iedere tegel één voor één met de hand wordt gemaakt, is elke zellige tegel uniek. Dat maakt dat zellige tegels juist heel spannend ogen, zonder 'rommelig' aan te doen. 

Wat zijn Marokkaanse tegels?

Marokkaanse tegels zijn hetzelfde als zellige tegels. Marokkaanse tegels, oftewel zelliges, vinden hun oorsprong in Marokko. Daar werden de tegels van een bepaald soort klei gemaakt dat alleen in de regio van Fez, Marokko gevonden werd. En nog steeds worden de Marokkaanse tegels van deze kleisoort én op dezelfde traditionele wijze, met de hand, gemaakt. Tegel voor tegel. Zelfs het afwerken gebeurt nog helemaal met de hand! Marokkaanse tegels zijn daarom ook een uniek segment binnen de tegelbranche.  

Zellige tegels kleuren

Wat heel kenmerkend voor Marokkaanse zellige tegels is, zijn de verscheidenheid aan kleuren. Er is geen enkele andere tegelsoort die in zoveel kleuren en tinten te verkrijgen is. Zellige tegels vind je in heel felle kleuren, maar ook heel zachte kleuren zijn in overvloed verkrijgbaar. Mooie pasteltinten zellige tegels zijn tegenwoordig erg populair. Zo worden zelliges in poederachtige kleuren wit, crème, mintgroen en babyblauw veelvuldig verkocht. De wat 'hardere' kleuren blauw en groen zijn ook echte bestsellers. Met name zellige tegels in het mosgroen zien we momenteel veel terug in keukenachterwanden. 
Het kleuren van Marokkaanse zellige tegels gebeurd tijdens het glazuren. Net als tijdens het vormen van de zellige tegel, wordt dit glazuren één voor één gedaan.
Het meest populair zijn de Marokkaanse tegels in groene en blauwe tinten. En natuurlijk de all time favourites zwart en wit. De kracht van zellige tegels zit hem in de veelzijdigheid. Zelliges kunnen namelijk toegepast worden in heel strakke interieurs, maar ze komen ook helemaal tot hun recht in een landelijke sfeer. Ze zijn prachtig in Scandinavisch ingerichte ruimtes, maar ook in industriële keukens en badkamers.

Zellige tegels keuken

Veel gevraagd zijn Marokkaanse zellige tegels voor in de keuken. Als achterwand zijn zelliges erg gewild. En dat is naar ons idee ook volkomen logisch. Het geeft elke keuken net dat extra beetje schwung mee; de Scandinavische, strakke keuken wordt gezelliger, de landelijke keuken wordt juist geaccentueerd en de industriële keuken krijgt een sfeerboost. Door de tegels speels te plaatsen, kan een heel eigen uitstraling gecreëerd worden. Probeer de focus echt op de Marokkaanse zellige tegels te houden, en kies daarom voor een (zeer) smalle voeg. Maar uiteraard kan er ook voor een bredere voeg gekozen worden. Dezelfde tegel zal bij een brede voeg een heel andere uitstraling hebben dan bij een smalle voeg. Het is maar net wat je wensen zijn en wat bij je woonstijl past. En of je nu kiest voor een smalle, zelfs bijna onzichtbare voeg of juist een erg aanwezige brede voeg; bij zellige tegels mag het allemaal. 

Probeer de focus echt op de Marokkaanse zellige tegels te houden, en kies daarom voor een (zeer) smalle of zelfs bijna niet zichtbare voeg. 

Zellige tegels badkamer

Natuurlijk kunnen de Marokkaanse tegels ook gebruikt worden in de badkamer. Bijvoorbeeld als achterwandje bij alleen het badmeubel. Zo worden zowel het badmeubel als de zelliges een ware eyecatcher. Maar wat te denken van een achterwandje bij het bad, of juist één of meerdere wandje(s) rond het bad? In combinatie met een rustige, grote tegel kan zo een heel mooie balans ontstaan. Wat we ook steeds vaker zien, is een hele badkamer bekleed met de Marokkaanse zellige tegel. Vaak worden hier dan witte zelliges gebruikt, die we ook wel kennen onder de naam Friese witjes. We zien verrassend mooie badkamers ontstaan! 

Wat zijn Marokkaanse handvorm tegels?

Handvorm tegels zijn kleine tegeltjes die, de naam zegt het al, met de hand gevormd zijn. Ieder tegeltje is dus uniek. Zellige tegels worden met de hand gevormd, maar er zijn ook rechthoekige handvorm formaten. Deze zijn meestal 6,5x20 centimeter. Ze kunnen uiteraard zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden, maar wat te denken van het mooie visgraatmotief? Juist dit motief zien we tegenwoordig steeds meer terugkomen. Met de handvorm Marokkaanse zellige tegels is een mooie visgraat achterwand in de keuken of badkamer makkelijk te realiseren. 
Visgraat is overigens ook heel populair op de vloer. Klein formaat keramisch parket of houtlook tegels lenen zich hier perfect voor!

Wat zijn Portugese tegels?

Portugese tegels zijn tegenwoordig zeer populair. Het zijn vierkante tegels met patroontjes. Ze heten daarom ook wel eens patroontegels of Portugese patroontegels. Een andere bekende naam is designtegels of Portugese designtegel. Ze worden vaak verward met de Marokkaanse zellige tegels. Waar zellige tegels meestal 10 bij 10 centimeter zijn, zijn Portugese tegels vaak twee maal zo groot; 20 bij 20 centimeter. Met vier bij elkaar zijn ze te leggen in herkenbare patroontjes. 

 

 
Button