Verzending door heel Nederland
De laagste prijs garantie
Eenvoudig online bestellen

Home  /  Kennisbank  /  Wat is egaline?

Wat is egaline?

Voordat u gaat tegelen wilt u natuurlijk dat uw vloer vlak en egaal is. Kleine hoogteverschillen of beschadigingen in uw ondervloer kunnen het resultaat van uw tegelvloer aantasten. Daarom is het belangrijk om een niet vlakke ondergrond te egaliseren met egaline.

Waarom Egaline gebruiken?

Egaline is een egalisatiemortel dat zelfnivelerend is. Dat wil zeggen dat de egaline zichzelf uitvloeit en daarmee een gelijkmatige, strakke en vlakke vloer creëert. Na het drogen van de egaline blijft een sterke, harde vloer over die niet snel zag barsten of scheuren. Ideaal dus wanneer u daarna tegels plaatst; een sterke ondervloer die net snel scheurt, beschermt ook uw tegelvloer tegen scheuren. Een ondervloer die wel gevoelig is voor barsten of scheuren, kan ervoor zorgen dat tegels meescheuren. Een geëgaliseerde vloer met egaline is dus eigenlijk een voorbereiding op de afwerking van de vloer.
Egaline is een samenstelling van cement en kunsthars. Door water toe te voegen wordt de egaline vloeibaar zodat het uitgevloeid kan worden.

Is egaliseren met egaline altijd nodig?

U gebruikt egaline om een bestaande vloer helemaal vlak te maken, zodat daarna een nieuwe vloerbedekking als tegels geplaatst kan worden. Is een ondervloer helemaal gaaf, dan is egaliseren niet per se nodig. Maar wanneer de vloer oneffenheden vertoont, denk bijvoorbeeld aan een bobbelige laag beton of een vloer die niet waterpas is, dan is het zeker aan te raden om de vloer met egaline uit te vlakken.

Is een voorstrijkmiddel nodig bij gebruik van egaline?

Ja, het is zeer sterk aangeraden om een voorstrijkmiddel te gebruiken alvorens over te gaan tot het egaliseren van de vloer met egaline. Welk soort voorstrijkmiddel nodig is, hangt af van het type vloer. Zo vraagt een betonvloer om een ander voorstrijkmiddel dan een houten vloer.  

Wat is egaline? | Benvetti

Hoe dik moet een egaline vloer zijn?

Egaline kan heel dun aangebracht worden in een laag van slechts 1 millimeter dik. Maar de meest gangbare diktes van een egaline vloer liggen tussen de 2 en 30 millimeter. Dit is afhankelijk van de soort ondergrond en hoe vlak deze is. Egaliseren met bijvoorbeeld Atlas Egaline SMS 30 kan van 3 tot 30 millimeter dikte.

Moet een egaline vloer ontlucht worden?

Ons advies is om dit wel te doen, dit komt het eindresultaat alleen maar ten goede. Door te ontluchten prikt u de luchtbelletjes die in de egaline kunnen zitten weg, zodat uw vloer nog gladder en sterker wordt. Ontluchten doet u meteen na het uitvloeien en verdelen van de egaline met een ontluchtingsroller, ook wel prikroller genoemd.

Hoe lang moet egaline drogen?

Hoe snel egaline droogt, is afhankelijk van hoe dik de egaline is uitgevloeid. Hoe dikker de laag egaline, hoe langer de droogtijd is. Daarbij geldt ook niet voor elk soort egaline een evenlange droogtijd. Maar een stelregel is dat 1 millimeter egaline zo’n 12 uur nodig heeft om te drogen. Een egaline vloer van 2 millimeter zal dan 24 uur nodig hebben, en een egaline laag van 3 millimeter is na 36 uur droog. Toch zijn er tegenwoordig ook sneldrogende egalines op de markt, zoals de Atlas Egaline SMS 30. Deze kan al na 4 uur beloopbaar zijn. Beloopbaar wil natuurlijk niet zeggen dat de vloer dan ook helemaal droog is. Voorkom dan ook dat er onnodig overheen gelopen wordt en stel het afwerken van de vloer met tegels, laminaat of tapijt beter nog een dagje uit.  

Wat is egaline? | Benvetti

Wat kost egaline?

Egaline kopen bij Benvetti is altijd voordelig. Maar de exacte kosten van een egaline vloer is niet voor iedereen gelijk. Hier zijn een aantal redenen voor. Zo is het egaliseren van een klein vloeroppervlak uiteraard goedkoper dan het egaliseren van een groot vloeroppervlak. Daarnaast speelt ook de dikte die nodig is om de vloer uit te vlakken een rol. Een vloer die met 2 millimeter is geëgaliseerd is goedkoper dan een vloer die een laag van 5 millimeter nodig is. Om u toch een beetje een idee te geven, staat in onderstaande tabel aangegeven wat het egaliseren van 1m² kost per millimeter dikte op een ondergrond van beton. We gaan hierbij uit van de verkoopprijs van de Atlas Egaline SMS 30.

Dikte egaline in millimeters

Prijs per 1m²

3

€3,59

4

€4,78

5

€5,98


Is egaline geschikt voor vloerverwarming?

Ja, de egaline die wij verkopen is geschikt voor vloerverwarming.

Hoe gebruik ik egaline?

Voordat u aan de slag gaat met egaline, moeten diepe gaten en beschadigingen in de ondergrond opgevuld zijn. Kleine oneffenheidjes worden opgelost door de egaline. Daarna moet de vloer schoon, stofvrij, ontvet en droog zijn. Als de vloer in een voorstrijkmiddel is gezet, is hij klaar om geëgaliseerd te worden.
De Atlas egaline SMS 30 bevat 25 kilo. Deze wordt gemengd met 5,5 liter schoon water. Mix alles in een speciekuip of mengemmer. Na zo’n drie minuten mixen is de egaline egaal en klontvrij. Laat het mengsel daarna nog drie minuten rusten, om het vervolgens nog voor één minuut door te mixen. De egaline is dan klaar voor gebruik en kan uitgevloeid worden over uw vloer. Verdeel de egaline met een egaliseerrakel of een vlakspaan. Let op dat uw de gewenste dikte in één laag aanbrengt. De open werktijd van deze egaline is zo’n 40 minuten, houd daar rekening mee, en werk altijd nat in nat. Als alle egaline is uitgevloeid en is verdeeld, is het aan te raden om de nog natte egaline te ontluchten. Hier gebruikt u een ontluchtingsroller oftewel een prikroller voor. Een zeer dikke egaline vloer kan beter met een drijfrei ontlucht worden. Door het ontluchten worden luchtbelletjes die zich in de egaline bevinden door geprikt. Zo is het resultaat nog gladder en sterker. Bovendien zorgt dit ontluchten voor het opheffen van de laatste kleinste hoogteverschillen.

Atlas egaline SMS 30

In onze webshop vindt u egaline van het merk Atlas. De Atlas egaline SMS 30 is geschikt voor egaline vloeren van 3 tot 30 millimeter dikte. Deze egaline is sneldrogend en geeft een uitstekend glad en vlak resultaat. Het is een prettige egaline om mee te werken en dankzij de lange open werktijd hoeft u zich niet te haasten. De egaline van Atlas kan op zowel op ondergronden van beton, zandcement en hout gebruikt worden.

 
Button