Verzending door heel Nederland
De laagste prijs garantie
Eenvoudig online bestellen

Home  /  Kennisbank  /  Wat zijn Marokkaanse zellige tegels

Wat zijn Marokkaanse zellige tegels

Marokkaanse zellige tegels zijn kleine tegels die al decennia lang worden gemaakt. Hoewel ze al duizenden jaren bestaan, zijn ze vandaag de dag weer (of eigenlijk nog steeds?) razend populair. Ze komen voorbij in moderne woonprogramma's en ook in interieurbladen nemen zellige tegels hun aandeel. Niet heel gek, want de Marokkaanse zellige tegels zijn zo veelzijdig toe te passen, dat ze in vrijwel elk interieur tot hun recht komen. 
Omdat Marokkaanse zellige tegels (nog steeds!) met de hand worden gemaakt, noemen we ze ook wel handvorm tegels. Marokkaanse zellige tegels worden ook wel Marokkaanse tegels, zelliges of zellige tegels genoemd. 

Hoe worden Marokkaanse zellige tegels gemaakt?

Marokkaanse tegels worden gemaakt van klei, en wel van een specifieke soort klei. Deze kleisoort wordt gevonden in de regio van Fez, een stad in Marokko. Het gaat hier om een ongeraffineerde klei met een hoog percentage aan kaolien. Deze kaolien klei staat bekend om zijn goede krimp-zwel eigenschappen. Dat betekent dat de krimp en zwelling bij het gebrek of teveel aan vocht zeer gering is. Dit is belangrijk, want wanneer er wél veel krimp of opzwelling zou zijn, zou dat betekenen dat de tegels erg gevoelig zouden worden voor breuk en scheuren.

Marokkaanse zellige tegels worden nog net als vroeger op een traditionele wijze gemaakt: de klei wordt gemengd met water en daarna worden één voor één zellige tegels gevormd met de hand. De nog natte tegels worden in de zon gelegd om te drogen. Als de zellige tegels gedroogd zijn, worden ze met de hand gekleurd met een glazuurlaag. Ook dit proces doet men tegel voor tegel.

De glazuurlaag bepaald de kleur en ook de glans van de zellige tegels. Omdat de tegels met de hand één voor één worden gevormd en later ook één voor één van een glazuurlaag worden voorzien, ontstaan er heel kleine subtiele kleur- en vormvariaties in de tegels. Zo is iedere zellige tegel uniek. En dat is juist de kracht van de Marokkaanse zellige tegel!
Na het glazuren worden de zelliges afgebakken in ovens. Na het bakken hebben de Marokkaanse tegels hun definitieve uiterlijk. De subtiel glanzende Marokkaanse zellige tegels hebben een prachtige, bijna parelmoerachtige glans. Maar afhankelijk van de glazuurbehandeling kunnen de tegels ook hoogglans of een matte afwerking hebben. 

Uitstraling Marokkaanse zellige tegels

Juist door de genuanceerde glans van zellige tegels zie je goed dat iedere tegel uniek is. Geen enkele zellige is perfect of imperfect. Maar het totaalbeeld van meerdere zellige tegels bij elkaar maakt dat deze tegels een unieke eigen sfeer met zich meebrengen en daarom juist zo aantrekkelijk zijn voor zovelen. 

Zellige tegels als achterwand

Tegenwoordig zijn zellige tegels erg in trek om als achterwand dienst te doen. Met name keuken achterwanden zijn vaak gemaakt van zelliges. Hiervoor kun je de kleine vierkante zellige tegels van 10x10 cm of 13x13 cm gebruiken, maar ook de rechthoekige Marokkaanse tegels zijn hiervoor heel geschikt. Je kunt ze horizontaal of voor een speelser effect verticaal plaatsen. Maar nog populairder is het visgraat motief, gemaakt met de rechthoekige tegels. Geen fan van het visgraat motief, maar wel graag een wat spannender compositie met vierkante zellige tegels, dan kan er ook gekozen worden om de tegels een kwartslag te draaien en ze meer als ruitvorm te plakken. Je krijgt dan onderstaand idee:

Wat zijn Marokkaanse zellige tegels | Benvetti

In onze kennisbank vind je meer inspiratie voor keukenachterwanden met Marokkaanse zellige tegels.

Ook in badkamers worden de Marokkaanse zellige tegels steeds vaker gebruikt. We zien ze daar ook vaak terugkomen als een achterwand bij het badkamermeubel, de badkuip of in de douchehoek. Maar natuurlijk kunnen alle wanden worden voorzien van zellige tegels. In het inspiratieartikel over Marokkaanse zellige tegels vind je voorbeelden van zelliges in de badkamer.

ZELLIGE TEGELS KOPEN

Marokkaanse zellige tegels kun je voordelig kopen bij Benvetti.nl. Liever langskomen? Onze showroom is gevestigd in Harkema, Friesland.


 
Button